Obiekt znajduje się na skraju Puszczy Zielonka, położony jest
w malowniczym terenie leśnym, na linii brzegowej jeziora Wroczyńskie Wielkie. Powstanie obiektu datuje się na wczesne lata 50-te ubiegłego stulecia. Obiekt ten był w zarządzaniu Harcerstwa Polskiego Poznań Hufiec Grunwald, który to hufiec był zarządcą. Od roku 2005 obiekt jest zagospodarowywany
i zarządzany przez firmę "Grochówka u Wacka".
Na terenie obiektu: znajduje się plaża, parking leśny dozorowany, pole namiotowe, pole campingowe, domki, miejsca bezpiecznego grillowania, wiata, sala kominkowa, bar, ogródek piwny (250 miejsc) toalety, natryski, plac zabaw dla dzieci, boisko do siatkówki plażowej, miejsce na ognisko.
Obiekt jest chroniony, monitorowany przez firmę zewnętrzną.
W ramach działalności oferujemy:
- organizowanie imprez integracyjnych, zakładowych, rajdów, na terenie Stanicy Leśnej a także na terenie całego kraju
- organizowanie pokazów gotowania na kuchni polowej według tradycyjnych, starych receptur wojskowych, kuchni polskiej
- organizowanie pokazów gotowania z Biesiadą z Kuroniem gotują Jan i Jakub Kuroń wraz z ekipa asystentów
- pokazy tematyczne, regionalne szkoły kreatywnego gotowania
- przewodni temat: "Tradycyjne przepisy kuchni pokoleń Kuroniów
- organizowanie i zabezpieczanie wyżywienia do 5 tys. osób
- organizowanie imprez rodzinnych, komunii, wesel (menu: tradycyjna kuchnia Polska), pikników, biesiad, obsługa zleceń indywidualnych, pokazy medialne na terenie stanicy i w miejscu zleconym przez klienta
„Grochówka u Wacka” działa już od wielu lat, jest jedna
z pierwszych firm gastronomicznych przygotowującą posiłki
z kuchni polowej oraz najbardziej znaną zupę „grochówkę wojskową” i jedną z nielicznych firm a zarazem pierwszych gotujących zgodnie z technologią wojsk lotniczych na sprzęcie wojskowym.